На снимката: "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

На брифинг днес Велислав Минеков, част от „Отровното трио”, обяви, че организаторите на антиправителствените протести са били подслушвани и следени, като доказателство за това е появата на техни разговори в някои медии. Към нас са предявени обвинения. Минеков посочи още, че службите работят по обвинение, че организаторите работят срещу устоите на държавата и и дори, че подготвят терористични акции.

„Ние желаем да знаем – отговор от ДАНС, прокуратурата, ДАР, действително ли сме проследявани и подслушвани и каква е причината. Нека продължат, ние го виждаме, ние знаем, но искаме да знаем причината за това. В България има вече четири мобилни апаратури, специализирани в подслушване и проследяване в частни ръце. Как държавата е разрешила притежаването на тези машини, как те са официализирани и възможно ли е държавата да не знае за техния внос и използването“, попита проф. Минеков.

Минеков добави още, че не само тримата организатори са били подслушвани, а и техни роднини са били заплашвани с уволнения, проверки и ликвидиране на бизнеси.

„Ясно е, че нито един от 1800-те прокурори в България няма да образува дело срещу Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. В трите серии на джуджетата става ясно, че прокурори от специализираната прокуратура и не само са извършили документни престъпления, присвоявания в особено големи размери и изнудване, познат като рекет. Рекетът у нас се наказва по-тежко от убийство с лишаване от свобода от 5 до 15 години“, добави адвокат Николай Хаджигенов и посочи, че това е поводът да искат оставката на Гешев и подчерта, че тази оставка ще стане факт.

Попитан дали протестите ще ескалират и ще бъдат ли с все по-принуждаващ ефект, той каза, че това е посоката, в която ще вървят.

„Протестите ще ескалират всеки ден. След малко ще бъде затворен площадът и булевардът пред община Варна с палатки. Това ще се случи в цялата страна. Ескалация ще има всеки ден“, обяви той и уточни, че нарочно не посочват какви действия ще предприемат, за да не може властта да се защити и да възпрепятства действията на протестиращите, както се е случило в Стара Загора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!