Гигантът в интернет търговията Amazon внезапно се отказа от плановете си за нова голяма централа в Ню Йорк, която би разкрила 25 000 работни места в града. Компанията промени намеренията си, след като политици и активисти възразиха срещу данъчните облекчения от близо 3 милиарда долара, обещани на и без това една от най-богатите и мощни компании в света. Тя планираше да похарчи 2.5 милиарда долара за централата си в Ню Йорк, избирайки района отчасти заради многото специалисти във високите технологии. „Разочаровани сме да вземем това решение – обичаме Ню Йорк“, коментира гигантът в онлайн търговията от Сиатъл в съобщението за оттеглянето си.

Внезапното решение изненада както поддръжниците, така и опонентите на Amazon. Ръководството на компанията обясни, че то е взето в рамките на два дни, макар от месеци местната общност да настояваше, че Amazon не е добре дошла.

Amazon обяви през ноември, че е избрал района на Лонг Айлънд Сити в „Куинс“ за една от двете си централи, като другата бе предвидена за Арлингтън във Вирджиния. Третата централа в Нешвил, Тенеси ще осигури 5000 работни места.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо и кметът Бил Де Блазио твърдяха, че проектът ще стимулира икономическия растеж, който многократно ще възвърне вложените в различни финансови стимули 2.8 милиарда долара от щата и града.

През септември 2017 г. „Амазон“ омагьоса политиците, когато обяви, че ще строи втора своя централа. Отпорът започна, след като фирмата обяви, че ще разпредели новите си офиси между два града: Арлингтън, Вирджиния и Ню Йорк, като вторият предложи стимули в размер на 1.53 млрд. долара с опцията компанията да кандидатства за още 900 млн.

Политическият климат в либералния Ню Йорк се промени много за тези две години, посочва „Ню Йорк таймс“. Градът се обърна срещу големите корпорации, „тяхната алчност, експлоатацията на работниците и властта на най-богатия човек в света“ Джеф Безос, основателят на Amazon.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!