връзките

„Изпращам ясно послание на света. Америка се завърна. Трансатлантическият алианс се върна“. Това каза в своята реч американският президент Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция по сигурността в петък. Съюзът между САЩ и Европа съществува и ще продължи да бъде „ключов“, добави още той, съобщиха от Ройтерс.

С това свое изказване той очерта големия контраст между своята външна политика и тази на своя предшественик – Доналд Тръмп. Байдън призова европейските съюзници да се обединят, за да се справят със силните политически и икономически предизвикателства от страна на Китай.

При първата си голяма изява на световната сцена като президент на САЩ Байдън заяви своето намерение да върне мястото световен лидер на Америка, за разлика от Тръмп, чиято политика беше „Америка на първо място„. През последните години Тръмп ядоса съюзниците си, като наруши глобалните споразумения. Той също заплаши да няма отбранителната помощ, освен ако не се спазва неговата линия на управление.

„Знам, че последните няколко години тестваха нашите трансатлантически отношения, но Съединените щати са решени – решени – да се ангажират отново с Европа, да се консултират с вас и да си върнат позицията на доверено ръководство“, каза той.

Заедно срещу Русия, Иран и Китай

Той каза още, че съюзниците на САЩ трябва да застанат твърдо срещу предизвикателствата, поставени от Китай, Иран и Русия.

Трябва да гарантираме, че ползите от растежа се споделят широко и справедливо, а не само от няколко държави. Можем да се противопоставим на икономическите злоупотреби и принуда на китайското правителство, с които подкопава основите на международната икономическа система, заяви американският държавен глава.

„Кремъл атакува нашите демокрации и въоръжава корупцията, за да се опита да подкопае нашата система на управление“, каза той по повод на Русия. „(Руският президент Владимир) Путин се стреми да отслаби европейския проект и нашия съюз в НАТО. Той иска да подкопае нашето трансатлантическо единство и нашата решителност“, каза Байдън.

Байдън призова световните лидери да се справят и с „дестабилизиращите действия“ на Иран.

Вашингтон е готов да възобнови участието си в преговорите по ядрената програма на Иран във формат „пет плюс един“ (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия).

Байдън увери, че САЩ са посветени на осигуряването на безопасността на своите съюзници в НАТО в рамките на чл. 5 от устава на организацията, съгласно който нападение срещу една от държавите-членки означава атака срещу целия блок.

Още промени за САЩ

Речта на Байдън донесе още изненади – обещание за подкрепа от 4 милиарда долара за усилията за глобална ваксинация срещу коронавирус, повторното влизане на Съединените щати в Парижкото споразумение за климата и перспективата за мярка за разход от близо 2 трилиона долара, която може да подкрепи както САЩ, така и световните икономики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!