Виктор Орбан е първият премиер на страна от Европейския съюз (ЕС), който публично подкрепи кандидатурата за президент на Тръмп. Когато американският милиардер бе избран през ноември 2016г., Орбан написа: „Моите поздравления! Това е страхотна новина! Демокрацията все още е жива!”.

От тогава той многократно подчертава сходствата си с американския президент, особено по отношение на миграционния въпрос. Веднъж в телефонен разговор с Тръмп унгарският премиер дори му е споделил, че те са двете „черни овце” в международната политика. Само Орбан знае дали се е шегувал.

Въпреки тези топли отношения Орбан трябваше да чака повече от две години за двустранна среща с американския президент.  След като Тръмп приветства в Белия дом всички държавни или правителствени ръководители на странteи от Източна Европа, с изключение на България, този понеделник най–накрая дойде ред и на унгарския министър-председател.

Официалният повод за срещата е 20–годишнината от присъединяването на Унгария към НАТО. От Вашингтон, както и от унгарското външно министерство заявиха, че Тръмп и Орбан са говорили за регионалната сигурност, отбраната, енергетиката и добрите двустранни отношения.

Оскъдната информация от срещата е показателна за сегашните отношения между двете страни. Вярно е, че има споразумение за миграцията между Тръмп и Орбан. И все пак от гледна точка на външната политика на САЩ, Унгария се превърна в един от най–несигурните им трансатлантически партньори.

Откакто Виктор Орбан дойде на власт през 2010г., политиката на страната се възприема критично, както от американските демократи, така и от републиканци. През 2014г. американският сенатор Джон Маккейн нарече Орбан „неофашистски диктатор”. Сближаването на Унгария с Русия и Китай, както и така нареченото „отваряне на Изтока” навредиха на интересите на Съединените щати.

Има пет основни проблема между Съединените щати и Унгария:

  • Приетите от Орбан рестриктивни мерки относно забраната за издаване на унгарски дипломи от институции извън ЕС. Това доведе до закриването Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща. Университетът е основан от американския милиардер Джордж Сорос и Вашингтон прие тези действия като атака срещу американските институции.
  • Унгария блокира опитите на Украйна за присъединяване към НАТО, заради разногласия за използването на унгарски език в украински училища.
  • Международна инвестиционна банка (МИБ) мести централата си в Будапеща. Целта е да се създаде дългосрочна руска алтернатива за банките в Централна и Югоизточна Европа. Твърди се, че институцията е свързана с тайните служби, тъй като бащата на председателят на борда на директорите Николай Костов е бил офицер от КГБ в Будапеща.
  • В края на 2018г. Унгария отказа да екстрадира в Съединените щати двама руснаци, заподозрени от американските власти в незаконна търговия с оръжия. Вместо в САЩ, Унгария ги екстрадира в Русия.
  • През 2017г. Унгария отказа да поднови сътрудничеството си със САЩ в областта на отбраната.

Изглежда, че последният въпрос  е вече разрешен. В началото на април унгарският министърът на външните работи Петер Сийярто и заместник-министърът на отбраната Джон Съливан подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Текстът му все още не е публикуван. Междувременно Унгария планува модернизация на въоръжените си сили и иска да купи американски оръжия, сред които система за противоракетна отбрана.

„САЩ смятат, че сътрудничеството в областта на отбраната е много важно, затова подписаното споразумение може да затопли отношенията между двете страни.”–казва политологът Андреас Раш–„На първо място за Тръмп е транзакционната  дипломация, затова  и унгарските покупки на оръжие ще повлияят положително върху двустранните отношения.  Въпреки това проблемите с върховенството на закона в Унгария и рестриктивни мерки срещу американски университети остават”.

В петък група  от високопоставени сенатори и конгресмени написаха на Тръмп, че са разтревожени от „спускането на Унгария по спиралата на отслабващата демокрация“.  Те поискаха от него да изложи аргументите им на срещата с Орбан.

В телевизионно интервю говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач отхвърли критиките на сенаторите.

 „Очевидно е,“-каза Ковач пред телевизия RTL Klub-„че кампанията срещу Виктор Орбан е финансирана от  Джордж Сорос.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!