Румен Гълъбинов
на снимката: Икономистът Румен Гълъбинов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Румен Гълъбинов анализира шансовете на България да бъде избрана от германската автомобилостроителна компания „Фолксваген” като дестинация за нов завод.

По думите му дилемата е основно между нашата страна и Турция, като и двете имат както предимства, така и недостатъци. Към сметката трябва да бъде прибавена и политическата ситуация, която донякъде стана причина за отлагането на решението на компанията, смята експертът.

 „Тъй като сега в ЕС предстоят евроизборите, а в Турция ще има повторен вот за Истанбул, политическата ситуация е в еднаква степен не много благоприятна точно в този момент. От друга страна обаче българската икономика продължава да се развива сравнително добре, докато турската има проблеми от гледна точка на девалвацията на лирата.”

Като други предимства на страната ни Румен Гълъбинов посочи благоприятното й географско положение и добре изградената инфраструктура в индустриалните центрове. Турция от своя страна има дълги традиции в автомобилостроенето, което е предимство за Южната ни съседка, категоричен е експертът.

Отлагането на решението за това къде да се изгради новият завод Гълъбинов отдаде на предстоящите европейски избори и сложната политическа ситуация в Турция.

„Мисля, че решението на „Фолгсваген” е логично на фона на това, че такива големи мултинационални компании избират много внимателно момента, в който да вземат или да оповестят решението си. Освен това те си оставят достатъчно време, за да проучат ситуацията.”

По думите не икономиста множеството политически изказвания, които бяха направени по отношение на потенциалната крупна инвестиция, не са станали причина за отлагане на решението и България все още остава претендент на челно място.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!