Нюйоркска двойка съди клиника за оплождане, след като жената роди две бебета, които всъщност са деца на други хора, защото в матката й са имплантирани погрешни ембриони, съобщава АФП. Двамата подадоха жалба рано този месец във федерален съд в Бруклин, търсейки обезщетение.

Мъжът и жената, които са идентифицирани само с инициалите си в съдебните документи, стартират ин витро оплождане в Центъра по фертилитет в Лос Анджелис през януари 2018 година. Тогава те са женени от шест години, но не успяват да създадат дете.

От тяхна страна са създадени осем ембриона. Първата имплантация през юли 2018 г. е неуспешна, но при повторните усилия следващия месец жената забременява с, както тя смята, близначки. Но на първия ултразвук възникват съмнения, които показват, че зародишите са момчета. Двойката е объркана, тъй като само един от осемте ембриона е мъжки. Лекарите в клиниката „ги уверили, че са момичета и че няма нищо лошо“, според съдебната жалба.

През март тази година жената ражда чрез цезарово сечение две момчета, „нито едно от които не е от азиатски произход“, от какъвто са родителите. Генетичните тестове потвърждават, че нито мъжът, нито жената „са генетично свързани с бебетата… и че двете мъжки бебета не са генетично свързани помежду си“, се казва в жалбата. Оказва се, че двете бебета са потомци на две други двойки, които са потърсили лечение в клиниката. Оттогава тези двойки отглеждат децата.

Ищците все още не знаят какво става с техните ембриони.

„Ответниците прикриват местонахождението на двата ембриона на ищците… Те вярват, че никога не са били размразявани и/или изгубени или унищожени от обвиняемите“, се казва в жалбата.

Двойката съди клиниката и двама от нейните лекари, Джошуа Бергер и Саймън Хонг, за професионална грешка, небрежност, нарушение на договора и фалшива реклама.

Те искат да им бъдат възстановени повече от 100 000 долара, които са платили за процедурите, техните бъдещи медицински разходи, загубени заплати и наказателни щети.

Клиниката, която в своя уебсайт твърди, че предлага „най-висока степен на лична грижа“ и „осъществява мечтите на десетки хиляди амбициозни родители“, не коментира случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!