Министър-председателят на Македония Зоран Заев българския му колега Бойко Борисов поднасят цветя пред паметника на Цар Самуил

Македонското правителство прие да чества заедно с България паметта на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и Цар Самуил. Решението е взето по време на днешното правителствено заседание в Скопие, което е ръководено лично от премиера Зоран Заев. Предложението е направено от Министерството на външните работи на страната.

Министрите подробно са били информирани, обсъдили са и са приели годишния доклад на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, предложенията й до правителството, както и оценката за работата на комисията и постигнатия напредък в областта на античната история. Кабинетът приема предложенията за съвместно честване на паметта на светците. Двете страни са постигнали съгласие във възможно най-кратък срок да уточнят и датите за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и Цар Самуил.

При всяко официално честване на тези личности е необходимо да се отбелязва историческата истина за нашата съвместна история, и това трябва много ясно да бъде отбелязано, става ясно от днешното решение на Кабинета в Скопие. Приемат се забележките за съдържанието на учебниците за 5-и клас в България, и за шести клас в Македония, в които се преподава праистория и антична история; както и се приемат и предложенията на комисията за учебниците за 6 клас в България и 7 клас в Македония. В тях се засяга Средновековието. Промяната трябва да стане факт до края на 2019 г.

Съвместната комисия трябва решително да ускори работата си за важните теми от общата история – за Гоце Делчев, за Илинденско-преображенското въстание, и др.

В документа, приет от правителството, се настоява да има реални резултати до края на 2019 г. по отношение на съдържанието на учебниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!