Габриел Ескобар
На снимката: Габриел Ескобар

Цялостната подкрепа на САЩ за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Северна Македония и България беше подчертана на днешната среща на премиера Зоран Заев със заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството на страната в ЕС са много важни за Скопие и Вашингтон, се казва в съобщение на правителствената пресслужба по повод срещата между двамата.

На срещата Заев запозна госта с актуалната политическа ситуация в страната, като подчерта, че е осигурена стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на нейната интеграция в ЕС, за справяне с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Заместник-помощникът на държавният секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, който беше придружен от посланик Кейт Мари Бърнс, каза, че посещението му е насочено към подчертаване на подкрепата на САЩ по тези въпроси, както и на партньорския подход, който РС Македония показва с приемането на граждани на Афганистан и активната роля за съществено засилване на регионалното сътрудничество чрез инициативата „Отворени Балкани“.

Според правителството, на срещата е подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и Република България поради факта, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и е изключително важна тема за САЩ. Подкрепа е гарантирана и за общото стратегическо участие в НАТО и непрекъснато развиващото се двустранно партньорство между двете страни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук