Зоран Заев
На снимката: Зоран Заев

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година. Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици“, каза Зоран Заев.

Според него „в момента е много важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство. То е гарантирано с включването на албанската партия „Алтернатива“ в управляващата коалиция.

„Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съ, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение. За мен най-важното нещо в държавата е евроатланвтическата ориентация и това, което сме започнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да остава нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малък“, подчерта Заев и добави, че се гордее с решенията, които е взимал през изминалия период. Той вярва, че и „народа е убеден в правотата на това и че това е истинският път за интеграцията на РСМ в ЕС и НАТО“.

Според него „оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици“.

БГНЕС припомня, че днес на обяд Заев подписа споразумение за включването на албанската формация „Алтернатива“ на Африм Гаши в управляващата коалиция. По този начин ще имаме стабилно парламентарно мнозинство от 64 депутати в 120-местния парламент, каза Заев след подписването на споразумението.

Следващата неделя неговата партия – Социалдемократически съюз, ще избере нов лидер, който ще бъде и новият премиер на страната. Новите промени в правителството ще бъдат направени от следващия мандатоносител, каза още Заев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук