сняг

Декември е може би най-магичният месец в годината за голяма част от българите. Този месец свързваме с топлина, със семейство, с коледно-новогодишните празници. Някак невъзможно е обаче да не се появи и големият въпрос: Ще имаме ли бяла Коледа тази година?

През този месец средната температура ще се задържи около обичайната норма, пишат от sinoptik.bg. За високите полета и Северна България тя е от –1 до 2 градуса, в Горнотракийската низина – между 2 и 3 градуса, по морето и в най-южните части – между 4 и 6 градуса, а в планините – от –8 до –2 градуса.

Прогнозата обещава големи температурни амплитуди пред месеца, като най-ниските температури ще бъдат между -12 и -7 градуса, а най-високите между 12-17 градуса.

През тази година в Северна България се очаква да има между 10 и 15 дни, в които да има сняг, докато в Южна те са около 5.

Месецът започна със сравнително студено време, без валежи, като температурите ще започнат да се повишават отново около 10 декември. В началото и края на второто десетдневие на декември се очакват превалявания от дъжд при обичайните стойности на термометъра, като тогава ще има предпоставки за образуване на снежна покривка.

Третото десетдневие на месеца ще ни посрещне с температури около нормата и с повишена вероятност за снеговалежи между 22 и 25 декември, както и в последните 2 дни от годината.

Така че вероятно ще можем да се радваме на снега по време на празничните дни!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!