Изстрел от установка С-400

В Сената на САЩ беше внесена инициативата на сенатора републиканец Джон Тун, който предлага да бъде разрешено на Пентагона да закупи руските зенитно-ракетни системи С-400 от Турция.

Това предложение е едно от много изменения в Закона за националната отбрана от 2021 г., които сенаторът наскоро предложи. То ще влезе в сила, ако бъде прието от Конгреса и подписано от президента на Съединените щати.

Проблемът с С-400

Текстът на поправката гласи, че подобна сделка може да бъде сключена само ако Турция се ангажира да не изразходва така получените средства за закупуване на оръжия, които САЩ считат за несъвместими със системите на НАТО.

Русия и Турция подписаха договор за доставка на турската страна на руските системи за ПВО С-400 през 2017 година. Преди да се срещне с руския президент Владимир Путин в кулоарите на Г-20, Ердоган каза, че сделката със С-400 показва подобрение в отношенията между Москва и Анкара.

Сделката с Русия обаче влоши отношенията между Анкара и Вашингтон.

Купуването на Турция на противоракетните системи С-400 от Русия й коства преди година прекратяване на нейното участие в международната програма за изграждане и развитие на изтребител пето поколение Ф-35.

Програмата работи под егидата на САЩ, но страните партньори участват в нея по различни начини, финансиране, закупуване на самолети или разработване и производство на части от тях.

Възраженията на САЩ

Според Вашингтон, системата С-400 е несъвместим с отбранителната мрежа на НАТО и би могла да застраши програмата Ф-35 – руското участие в организацията на турската противовъздушна отбрана, действаща в същия регион като Ф-35, според Пентагона ще помогне на руското разузнаване да придобие ценни разузнавателни данни.

Анкара заяви, че няма да се откаже от сделката и затова и без това напрегнатите отношения между двете страни се влошиха още повече.

В САЩ беше обсъдена дори възможността за налагане на санкции срещу Турция, като тази възможност все още не е напълно изключена. Сред предложените изменения има едно, внесено от сенатора републиканец Джим Риш, относно въвеждането на санкции срещу Турция за закупуването на С-400.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!