САЩ са готови да наложат санкции на Турция „в не далечно бъдеще“, ако тя не се откаже от руските противоракетни ракетни системи С-400. Това заяви посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфийлд по време на телефонен брифинг за журналисти.

„Ако не бъде намерено решение на въпроса за С-400 дори и при наличие на подкрепа за ролята на Турция в Идлиб и Либия, където тя се противопоставя на стъпките на Русия, тогава, най-вероятно, ще последват законодателни мерки в недалечно бъдеще.Това ще включва прилагането на задължителния Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции“, каза той.

„Американските власти поясниха по всички възможни начини, че придобиването на най-модерните руски зенитни системи С-400 е несъвместимо с отговорностите на Турция като участник в програмата за производство на Ф-35, несъвместимо е с ролята на Турция като партньор в НАТО и това ще доведе до сериозни последици, свързани със закона CAATSA“, каза Сатърфийлд.

„Трябва да има решение на ситуацията със С-400, така че всички проблеми, възникнали в резултат на това действие да бъдат напълно решени. Надяваме се, че това ще се случи“, подчерта американският посланик.

Междувременно на 6 март турският президент Тайип Ердоган обяви, че разполагането на руските С-400 в страната ще започне през април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!