Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

Истерията около коронавируса, търговската война между САЩ и Китай, Брекзит и мигрантската криза ще са причината за сериозна рецесия в световен мащаб. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

На въпрос дали паниката около коронавируса ще бъде последният тласък към икономическа криза, Кънев отговори:

„Много е вероятно. Европа и без това в някои страни като Италия, която пък освен всичко останало е и най-тежко засегната страна от коронавируса, беше вече в техническа рецесия. Така че като се има предвид, че това е третата най-голяма икономика в еврозоната, е много възможно предвид изцяло блокирания стопански живот в тази страна, която пак казвам е третата най-силна икономика в Европа, а не някаква случайна икономика, е много вероятно да повлече и останалите нейни партньори. Между другото Италия е третият най-голям търговски партньор на България. Тоест и ние ще го усетим това нещо и всички останали, които търгуват с Италия, но не само“.

Според него „в цяла Европа в момента паниката е толкова голяма, че това неминуемо ще доведе до забавяне на икономическия живот“.

„Индексите се сгромолясаха на борсите от цял свят до нивата си от 2008г., когато беше голямата рецесия и в този смисъл бих си учудил, ако избегнем световната рецесия. Всички тези неща са в допълнение на вече така или иначе големите проблеми, свързани с търговските войни между Щатите и Китай, между Европа и САЩ. Проблемите, които имат в технологичните решения, свързани с последните технологии, пак с Китай, Брекзит, от който тепърва ще оценяваме последиците, тъй като ЕС и Великобритания все още нямат договорености за това какви точно ще бъдат взаимоотношенията им в бъдеще, водят се преговори в момента. Тоест, има много неизвестни. И като добавим мигрантската криза, която най-малко ще предизвика политически смут и ще остане сериозна тема. Това е едно от слабите места на ЕС, подклаждащо политическо напрежение. Всички тези неща ще окажат влияние върху забавянето на икономическия растеж и ще доведат до рецесия още това тримесечие“, каза още финансистът.

Цялото интервю с Евгений Кънев очаквайте УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!