критики българия

Американски сенатори с остри критики към България. Демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш призовават страната ни да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.  Менендес е председател на сенатската Комисия за международни отношения, а Риш неин член.

В съвместно изявление, разпространено вчера, сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е „сериозно предизвикателство“ пред двустранните отношения.

Основните критики са за корупцията и свободата на медиите

Сенаторите подчертават, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, пише в изявлението.

С наближаването на парламентарните избори за правителството е наложително да защити тези ценности“, категорични са американските сенатори.

„България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на„ Репортери без граници “ Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание, казват още сенаторите.

Двамата американски сенатори припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията.

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема за решаването на тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения.

Сенаторите споменават за сътрудничество в сферата на енергетиката, но не споменават конкретни проекти.

Кои са сенаторите Менендес и Риш?

Менендес е в американския парламент от почти 30 години, а в Сената – от 2006 г. насам. След като демократите спечелиха контрола над горната камара на последните избори, той отново оглави влиятелната Комисия по външна политика.

Риш е  републиканец-консерватор. В политиката и управлението от 1974 г. насам. В Сената във Вашингтон влиза през 2009 г., където в момента е член на подкомисията по европейските въпроси и член на Комисията по енергетика и природни ресурси.

Ето и целият текст на изявлението на двамата сенатори по повод старта на предизборната кампания за парламентарните избори в България:

„Съединените щати и България имат стабилни и развиващи се отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато се основават на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на„ Репортери без граници “. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема за решаването на тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук