Американският военен кораб USS Mason е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер „Сентрал парк“ и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха американски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

USS Mason е отговорил на сигнала за помощ от танкера „Сентрал парк“ в Аденския залив в неделя и поискал освобождаването на кораба, съобщи САЩ. Впоследствие петима въоръжени лица слизат  от кораба и се опитват да избягат с малка лодка. Американският военен кораб преследва нападателите, което води до предаването им. Екипажът на „Сентрал парк“ в момента е в безопасност.

САЩ не съобщава кои са нападателите, описвайки ги като „неизвестно образувание“. Но добавят, че две балистични ракети са били изстреляни от контролираните от бунтовниците хуси райони в Йемен към двата кораба. Ракетите са паднали на около 10 морски мили от тях. Атаката е станала в 01:41 ч. българско (02:41 ч. местно) време.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“.

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Оператор на малкия химически танкер „Сентрал парк“ е компанията „Зодиак Маритайм“, със седалище в Лондон.

Тази международна компания за управление на кораби е част от „Зодиак Груп“ на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на „Клъмвез шипинг“ (Clumvez Shipping), включително Даниел Гай Офер, който също е директор в „Зодиак маритайм“.

Компанията „Зодиак маритайм“ посочи в изявление, че „Сентрал парк“, който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс.

„Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж. Той се състои от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани“, се допълва в изявлението.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук