Брет Кавано
на снимката: Новият върховен съдия на САЩ Брет Кавано

Сенатът на САЩ одобри за върховен съдия издигнатия от президента Доналд Тръмп кандидат Брет Кавано във вот с най-малката разлика от век насам, на фона на спорове относно твърденията за сексуалната злоупотреба.

Сенатът гласува 50:48, за да одобри Кавано в голяма победа за Тръмп, на фона на повече от 1 000 протестиращи, които се събраха във Вашингтон срещу номинирания кандидат, който трябваше да отговаря на въпроси, атакуващи неговата откровеност, реторика и начин на живот на младини.

Американката Кристин Блейзи Форд, обвини в нападение кандидата за Върховния съд в САЩ Брет Кавано, припомни АФП.

Форд публично заяви, че в началото на 80-те години на миналия век тя е присъствала на парти в къща в Мериленд. Според нея Кавано, който по това време е бил в състояние на алкохолно опиянение, я е принудил да влезе в отделна стая, заедно с още един млад мъж, затваряйки вратата и включвайки силна музика. След това той се опитал да свали дрехите й и да я целуне, твърди жената. Според думите й тя в крайна сметка успяла да избяга, след което напуснала къщата. Кавано излезе с изявление, в което подчерта, че напълно отрича твърденията.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви официално решението си да издигне кандидатурата за включване в състава на Върховния съд на Кавано, който от 2006 г. насам е съдия в Апелативния съд на окръг Колумбия.

Кавано е известен със своите консервативни възгледи. Той е противник на аборта и се противопоставя на по-строгия контрол върху трафика на огнестрелни оръжия.

Вашингтонската полиция задържа 164 души, които протестираха до сградата на Конгреса по време на гласуването в Сената за одобрението на Брет Кавано за член на Върховния съд.

Брет Кавано

150 души са задържани на входа на Капитолия заради нарушаване на реда, предаде ТАСС. Друг човек беше задържан преди началото на гласуването в сградата на Сената. 13 души бяха задържани по време на гласуването – поради виковете на протестиращите вицепрезидентът Майкъл Пенс беше принуден да спира процеса на гласуване няколко пъти, докато служителите на реда въведат ред.

Брет Кавано

Стотици хора се включиха в протестите срещу Кавано по време на гласуването.

Брет Кавано

По-рано в четвъртък повече от 300 протестиращи бяха задържани от органите на реда във Вашингтон във връзка с протести срещ унего. Беше съобщено, че сред задържаните са фотомоделът Емили Ратаковски и актрисата Ейми Шуимър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!