Румъния гласува на референдум дали да промени Конституцията, за да дефинират брака изрично като съюз между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента – ход, който според критиците ще блокира брака между лица от един пол в бъдеще.

Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение „Коалиция за семейството“ събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента, а Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

Румъния, референдум, брака

Управляващите социалдемократи се надяват, че гласуването ще възобнови популацията на обикновената православна общност в страната. Настоящата дефиниция – която се отнася само за „съпрузи“ – съществува от 1991 г. насам.

Гласуването със „за“ се очаква да отбележи победа, като анкета в петък показа до 90% вот в негова полза.

Социалдемократическата партия (PSD) позволи на гласоподавателите да гласуват и в неделя, за да се осигури максимално участие, тъй като най-малко 30% са необходими, за да бъде валиден резултатът.

Избирателната активност беше малко над 5% два часа преди приключването на гласуването вчера, според официални данни. Броят на избирателите е около 19 милиона.

„Очакваме по-силна активност в провинцията в неделя, но тази тенденция ще трябва да трае цял ден, включително и в градовете, за да се достигне прага (30%)“, каза социологът Барбу Матееску.

Сред първите, които гласуваха, беше лидерът на PSD Ливиу Драгнеа.

„Дошло е време да решим как искаме да живеем в нашата страна“, каза той.

От правна гледна точка нищо няма да се промени, ако „за“ спечели на референдума.

Еднополовите двойки вече са забранени със закон за сключване на брак или партньорство в Румъния.

Румъния, референдум, брака

В Букурещ избирателите в полза на промените в Конституцията заявиха, че искат да защитят традиционното семейство.

„Ако позволим на гейовете да се женят, утре ще искат да осиновят деца и това би било неприемливо“, каза пенсионер за АФП.

Румъния, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., декриминализира хомосексуалността през 2001 г.

– Загриженост в Брюксел –

Решението на правителството да проведе референдума разтревожи Брюксел, като заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс напомни на Букурещ за ангажиментите си в областта на правата на човека.

„Не искам семейните ценности да бъдат превърнати в аргументи, които насърчават най-мрачните демони и омраза срещу сексуалните малцинства“, каза той.

Бела Марко, поет и бивш лидер на Съюза на етническите унгарци в Румъния предупреди, че „всичко ще се промени в деня след гласуването, когато ще последват други инициативи – първо срещу абортите, после за религията на държавата, смъртното наказание, ромите… и т. н.“

„При демокрацията правата на малцинствата подлежат на гласуване, това е разликата между средновековието и 21-ви век“, добави Центърът за правни ресурси, неправителствена организация с нестопанска цел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!