Изстрелване на противотанкова ракета "Джавелин"

Бруталните граждански войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на съперничеството между великите сили САЩ, Русия и Китай, доведоха до нов разцвет в световната търговия с оръжие, съобщи Би Би Си. Това е процъфтяваща глобална индустрия, като общата международна търговия с оръжие днес възлиза на около 100 млрд. долара годишно, казва Питер Веземан, старши изследовател в „Международен институт за изследване на мира“ в Стокхолм (МИИМ). Според последните данни на мозъчния тръст големите продажби на оръжие през петте години до 2017 г. са били с 10% по-високи в сравнение с 2008-12.

Съединените щати увеличават своята преднина като износител на оръжие номер едно в света, добавят от МИИМ. САЩ сега извършват 34% от всички продажби на оръжия в световен мащаб, което е увеличение в сравнение с 30% преди пет години и сега те са на най-високото си ниво от края на 90-те години на миналия век.

„САЩ са отворени за доставка на оръжие на голямо разнообразие от получатели и има голям брой държави, готови да придобият оръжие от САЩ“, казва Веземан.

Износът на оръжие от страна на САЩ е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по големина износител в света. Докато износът на оръжие в САЩ се е увеличил с 25% през 2013-17 г. в сравнение с 2008-12 г., износът на Русия е намалял със 7,1% през същия период. Това става въпреки че демонстрацията на възможностите на руското въоръжение в Сирия, според руски данни, е дала тласък на оръжейните продажби на Москва.

Страните от Близкия изток са сред най-големите клиенти на САЩ. Саудитска Арабия е начело на списъка, а регионът като цяло представлява почти половината от износа на оръжия на САЩ през периода 2013-17.

В свят, в който продажбите на оръжия се увеличават, основното изключение от тази тенденция е Африка. По сравнение между периодите 2008-12 и 2013-17 г. вносът на оръжие от страна на африканските страни е намалял с 22%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!