С имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит C, в Пловдив са присвоени над 1 млн. лева. В схемата участват няколко души – основен инициатор в документната измама е фармацевт с фамилия Александров, собственик на няколко аптеки. Той е създал за една година три фантомни аптеки, които са съществували само на хартия, с единственото изключение, че е бил назначен по закон и помощник фармацевт.

Това стана ясно на пресконференция на Прокуратурата в Пловдив по повод арестуваните вчера служители на районната дирекция на НЗОК в Пловдив.

Иван Деспотов, директор на дирекцията в РЗОК, който отговаря и за аптеките, и негов подчинен са приемали на практика дублирани рецепти на имената на реални хора. Изпращали са искания до НЗОК и са поучавали парите всеки месец. Пациентите са си получавали лекарствата в други реални аптеки. Тяхното лечение не е прекъснато, но присвоените средства са достатъчни за лечението на още двама души, а за програмата се кандидатства сложно и дълго. В схемата има още едно лице, което се води социално слабо, разследвано е по други теми от икономическа полиция, но въпреки това е в основата на създаването на трите фантомни аптеки.

Лъвският пай на присвоените средства се е падал на високопоставения служител от РЗОК. Възможност да осъществят престъпната си схема, служителите в РЗОК са видели в несъвършения софтуер на НЗОК. Става дума за две програми, които се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване. В този период фантомните аптеки са откривани и закривани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!