Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на САЩ и Турция - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Хенри Кисинджър, държавен секретар на САЩ (1973-77) при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд в мемоарите си пише за кюрдите. Откровено. Че Америка е разчитала винаги на тях като съюзник, но винаги ги е лъгaла. Кисинджър дава да се разбере, че не се е чувствал комфортно, но глобалните решения са диктували такава политика.

От едната страна – кюрдите, от друга – Турция, с поне 12 милиони кюрди, пряка заплаха за откъсване на поне 10 % от населението и поне 1/5 от територията.

Америка винаги е флиртувала с кюрдите, но винаги е избирала Турция.

Тактика и стратегия.

Междувременно Съединените американски щати – те, а не както повечето днешни практикуващи журналистиката пишат – САЩ се изтегля от Сирия, например – винаги са внимавали за образа си по света. Което всъщност ги е превърнало във велика сила.

Вярата, че Америка защитава свободата – винаги и на всяко място, където и да е по Света. Че самата тя е земя на свободата.

Китай и Русия също имат атомни ракети – и в голяма степен могат да реагират във всяка точка на Света. Но не са притегателни както Америка.

По тази причина.

Кисинджър пише, коментирайки съветско-кубинската намеса в анголската гражданска война (1975 – 1992), че американците не са можели да позволят Южна Африка да сметне, че Съветите могат да правят каквото си поискат в тази част на Света.

И Щатите се намесват.

Америка – преди Тръмп – е разбрала проста истина. За да отстояваш идеите си, трябва да си силен. Но идеите са по-силни от силата.

Америка на Тръмп сега разчисти коридор на Ердоган, за да се разправи той с кюрдите.

Отвратително е. Няма общо дали харесваме кюрдите или не.

Пишат ми приятели, които харесвам и с които споделям базови ценности. Тръмп нищо не е обещавал на кюрдите. Обещаха им го Хилари и Обама. Тръмп обеща на избирателите си да прекрати „безсмислените“ войни. И го изпълнява.

Така е.

Но Америка не е частна корпорация. На Тръмп и на когото и да било.

Поела е ангажименти. Сега не ги спазва.

В частния случай – към кюрдите. Утре – към други.

Понеже е силна, Америка може да си позволи да се осланя на принципи.

Сега изглежда, че просто продава.

Купувачи ще се намерят.

Без съмнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!