Доналд Тръмп и Джеймс Коми
На снимката: Доналд Тръмп и Джеймси Коми

Според писмените показания на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, който днес застава пред Комисията по разузнаване в Сената, първата му среща с американския президент Доналд Тръмп била в заседателната зала на „Тръмп Тауър“, на 6-ти януари, където Коми го запознал с „пикантни, непотвърдени“ обвинения срещу него.

Бивш служител на английското контраразузнаване твърдял, че руските служби за сигурност разполагали с компромат срещу Тръмп, включващ видеозапис с проститутки в московски хотел.

Според показанията на Коми, при една от следващите срещи президентът „изразил отвращение от обвиненията и категорично ги отрекъл“.

Това станало на четири очи, по време на вечеря в Белия дом, състояла се на 27-ми януари, се казва още в показанията, които обхващат 7 страници. Според Коми, тази вечер водил „много странен“ разговор с президента.

По всяка вероятност Коми ще потвърди вече известните факти, които от няколко месеца циркулират в публичното пространство: какво е станало по време на личните му срещи с президента, разговора за лоялността, натискът ФБР да приключи разследването срещу Флин, многобройните искания на потвърждение, че ФБР не разследва Тръмп.

Въпреки че бившият директор на ФБР хвърли сянка върху президента Доналд Тръмп, той така и не го обвини директно във възпрепятстване на правосъдието. Вероятно ще има изясняване по въпроса – кой какво разбира под „лоялност“ и вероятно, смисълът на думата ще се окаже различен за двамата опоненти. В допълнение, Коми категорично посочва, че молбата на президента във връзка с „приключването“ на случая „Флин“, се отнасяла само до разговорите с руския посланик, а не до разследването на руската връзка в американските избори през 2016-та.

От друга страна, голяма част от писмените показания на Коми противоречат на версията на Доналд Тръмп за тези срещи. За разлика от Тръмп, Коми може да подкрепи версията си с кореспонденция и с показанията на други служители от ФБР, с които е разговарял по темата.

Нещо повече – ако последните изследвания показват нещо за настроението на американците, те имат повече доверие на бившия директор на ФБР, отколкото на президента. Отговорите и поведението на Коми по време на разпита, особено ако Тръмп се подразни и напише нещо остро в Туитър – могат да засилят още тези настроения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук