Британски полицай с оръжие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да стреляш или не? Това е въпросът. Все повече полицаи си го задават, докато преследват престъпник по улицата. Български полицаи изпаднаха в подобна ситуация неотдавна и общественото мнение никак не е единно.

Една от най-старите полицейски служби в света също преживява тежка криза в момента. Стотици ченгета от елитни подразделения на лондонския Скотланд ярд се разоръжиха доброволно. Ръководството на полицията и Министерството на вътрешните работи на Великобритания напълно ги подкрепиха, а властите извикаха на помощ армията, пише Алексей Калмиков от БиБиСи.

Проблемът започна, след като един английски полицай бе обвинен в убийство. Преди около година той застреля мъж, докато се опитваше да го арестува след дълга гонка из Южен Лондон.

Неговите колеги са възмутени от новата реалност, в която всяко тяхно решение, взето за част от секундата в екстремна ситуация, вече се подлага на дълго разследване и може да завърши със затвор.

Лондонската полиция не за пръв път попада в центъра на скандал, но за пръв път от дълги години търпението на елитните ченгета в британската столица не издържа. Техният демарш демонстрира дълбочината на кризата в отношенията между цивилните и полицията, създадена по уникален модел: „граждани в униформа“, повечето от които са невъоръжени с огнестрелно оръжие и съществуват не за принуда, а за „контрол със съгласие на населението“.

Изключението са компактни подразделения от въоръжени полицейски офицери, организирани за борба с тероризма и мафията, защита на важни персони и обекти (например летища и гари). Те са обучени не само в стрелба, но и в скоростни преследвания по градските улици. От тях търсят помощ обикновените полицаи в особени случаи.

Именно на такъв зов за помощ реагира дежурна кола с въоръжени ченгета на 5 септември миналата година. Те догонили заподозрения и при опита да го задържат, го застреляли. Точните обстоятелства на случката още са предмет на разследването и полицията не ги коментира.

Известно е само, че семейството на загиналия 24-годишен чернокож Крис Коби, доскоро активно настояващо за тежко наказание на стрелялия полицай, е решило „да направи крачка назад и да поиска пауза“, след като им бил показан запис от полицейския видеорегистратор.

Полицаят обаче бе отстранен от служба по време на разследването от независим надзорен орган. То продължи почти година, а миналата седмица прокуратурата съобщи, че след резултата от разследването е решила да обвини офицера в убийство.

Новината шокира полицаите. Десетки спецполицаи от въоръженото подразделение на Скотланд ярд моментално хвърлиха оръжията си и лицензите за правото да ги носят. За няколко дни числото на доброволно обезоръжилите се ченгета надхвърли 100.

Това не е някакъв организиран протест. Знам, че те не реагират от гняв и възмущение“, заяви пред БиБиСи неотдавна уволнил се техен колега. „Те са самоотвержено предани на службата. Но и всички имат семейства, жени, деца. Рискът да влязат в затвора, защото са им дали оръжие в ръцете, стана твърде голям. И сега всеки се пита: струва ли си?“, добавя мъжът.

Даже в края на краищата разследваният полицай бъде оправдан, той е бил за месеци и дори години отстранен от служба, получавал е само основната заплата, а към финансовият натиск се добавя и психологическият – и върху офицера, и върху семейството му.

Шефът на Скотланд ярд и фактически главен полицай на Великобритания сър Марк Роули помоли министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман да защити неговия подчинен. Той й написа официално, че при днешната система полицаите рискуват да попаднат под углавно преследване дори когато изпълняват инструкциите буква по буква.

Г-жа Брейвърман веднага подкрепи тезата на сър Марк, а скоро след това го направи и премиерът Риши Сунак.

Въоръжените полицаи изпълняват невероятно сложна работа. На тях им се налага за част от секундата да решават въпроси на живот и смърт. Тяхната храброст гарантира нашата безопасност и те заслужават нашата благодарност“, каза министър-председателят.

Поддръжката от страна на властите обаче едва ли ще успокои полицаите с оръжие, защото подозрението в убийство по закон води до разследване на независими органи и съдилища, над които министрите нямат никаква власт.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук