Икономическият живот в страната трябва да продължи. По тази причина мерките са концентрирани върху обекти, където има струпване на хора. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в МС.

„С изключение на тези, посочени в заповедта – увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни, молове. В тях остават да функционират офиси, застрахователни гишета, аптеки и хранителни вериги. Строго спазване на хигиенните условия. Трябва да няма струпване на хора в съответния магазин, за да не се получи предаване на този вирус“, посочи здравният министър.

Концентрирали сме върху заведения с голяма опасност от струпване на хора, в останалите търговски дружества трябва да продължат да снабдяват с продукти.

„Ще въведем удължаване на срока за хората със скъпо струващи лекарства, до 12 месеца, ще могат да бъдат снабдени с тези лекарства. ТЕЛК-овите решения ще бъдат продължени до края на месец май”.

Здравният министър посочи, че при малцинствените групи важат всички изисквани,я като при останалите.

„Нашите РЗИ-та наблюдават тези места и при необходимост ще вземат мерки. Ако търговци нарушат забраната и има струпване на хора, ще затворим конкретния магазин“, добави той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че валидността на личните карти и свидетелства ще бъдат удължени с още 6 месеца, ако днес ви изтича личната карта, тя ще е валидна още 6 месеца. До края на май ще бъде удължен срока за смяна на документите за газови уредби на МПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!