На единният телефон за спешни повиквания 112 ще се дават отговори за обхвата на заповедта на здравния министър, с която бяха спрени редица дейности в страната с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса. Това стана ясно на извънредното заседание на Министерския съвет премиера Бойко Борисов.

‘Четирима души от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкувание да се отговаря на хората“, каза Борисов.

На сайта на Министерството на здравеопазването е публикувано съобщение:

„От 17 часа, днес, 14 март, всички граждани и юридически лица, които имат въпроси относно противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 у нас, въведени на територията на страната със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, могат да задават своите въпроси на телефонната линия на Национална система 112 ( т.е. на единния европейски телефонен номер 112). Вече е създадена необходимата организация и на въпроси относно заповедта на здравния министър ще отговарят служители на Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща, свикана от министър-предсетателя Бойко Борисов в Министерския съвет”.

На брифинг след срещата министър Ананиев посочи, че ТЕЛК решенията ще важат до края на месец май, в случай че срокът им изтича в периода на действие на противоепидемичните мерки. Ще бъде създадена и възможност срокът на протоколите за лекарства, изписвани по линия на НЗОК на хронично болните лица, да бъде удължен до 12 месеца. Мерките се предприемат с цел улесняване на пациентите и лекарите, както и за да се избегне струпване на хора в условия на разпространение на коронавирус. Това стана ясно още от думите на Ананиев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!