Здравният министър Кирил Ананиев отговори на президента Румен Радев, който наложи вето върху вето върху частта от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината.

„Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания – в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, в това число на нашите деца. Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с оказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и света медикаменти“, каза Ананиев на извънреден брифинг.

Вчера държавният глава наложи вето на параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Въпросният параграф налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега.

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Здравният министър каза, че голяма част от новите молекули не фигурират в българските фармакотерапевтични ръководства. „През седмицата чухме много обиди, наричаха ни по най-различен начин. Забелязах значителна част хора, които ги виждам непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира. Това показва начина на организация на този протест. През седмицата излязоха и български учени, професори, излязоха директори на болници, които се занимават професионално с лечението на гражданите, те според мен, казаха истината и доказаха тезата, която се опитвам да докажа и аз. Ще дам пример със сутрешното изказване на проф. Гайдарски, който каза, че българското население се лекува с най-качествените лекарства, които са доказали своя терапевтичен ефект”, допълни Ананиев.

„Вчера се върнах от Съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел. Там една от основните теми беше за лекарствата. Разговарях с почти всички министри на здравеопазването в страните – членки на ЕС. Едно от големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията, които искат да вкарат най-бързо новите молекули, за да могат възможно най-бързо да възстановят инвестициите, които са направили за тези молекули. Те се притесняват, че някои от тях не са минали периода на изследване, а се бърза да се включат в лечението на гражданите. Имало е случаи, в които пациентите имат сериозни травми, има случаи даже, които са с фатален край. Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули“, предупреди здравният министър.

Той подчерта и че една от основните теми, която ще се разисква по време на председателството ни, е темата за лекарствата. „Там ще се кажат много неща и ще се разберат мотивите, които аз излагам сега“, отбеляза Ананиев, след което се обърна към президента Румен Радев с думите:“„Ние ще направим нашите мотиви за ветото. Но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на гражданите, и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват или че се нарушава равенството на гражданите, според мен са най-малкото несериозни. Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента трябва да са по-добре запознати с материята, за която пишат“.

Ананиев е категоричен, че в нашата страна, в нашата НЗОК 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства. „В страните-членки на ЕС този процент се движи между 15 и 20. Самите министри на здравеопазването на срещата в Брюксел останаха изненадани от нашия позитивен лекарствен списък с многото лекарства и с ускорените темпове на приемане на новите молекули. България е една от страните, които най- бързо вкарват новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно, защото невинаги новите молекули преди тяхното изпитване носят положителен ефект върху лечението на българските граждани“, заяви още министърът на здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук