Медийният мениджър Андон Балтаков, който дълги години е живял и работил в САЩ, е новият генерален директор на БНР.

Балтаков получи четири от общо пет гласа на членовете на медийния регулатор. За него гласуваха Бетина Жотева, Галина Георгиева, Ивелина Димитрова и София Владимирова. Розита Еленова даде вота си за Антон Митов и гласува с „въздържал се“ за кандидатурата на Андон Балтаков.

„Да, има риск и при единия, и при другия кандидат, но по-големият риск е БНР да няма избран титуляр на този конкурс от регулаторния орган.”, обоснова своя глас за Андон Балтаков Ивелина Димитрова, след като посочи, че е било невъзможно да получи решаващ трети глас за своя първоначален избор – Митко Димитров.

Гласът на Димитрова беше и решаващ за назначението на новия генерален директор на БНР, въпреки това  председателят на СЕМ София Владимирова посочи, че също е променила своя избор от Митко Димитров на Андон Балтаков, за да може изборът на СЕМ да има по-голяма устойчивост.

„Има избор и аз смятам, че всеки трябва да поеме отговорност в тази тежка ситуация и не следва БНР да бъде поставено в тежка нестабилна ситуация за дълго време поради липса на управление, затова аз също ще подкрепя г-н Андон Балтаков.”

Това бе второто гласуване, което СЕМ проведе, след като по-рано съветът не успя да излъчи победител в конкурса, като по два гласа тогава получиха Андон Балтаков и Антон Митов, а един глас, от съветничката Ивелина Димитрова, бе даден за Митко Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!