На снимката: сержанст Бюн Ке-со /източник: Йонхап/

В армията на Южна Корея ще освободят от военна служба войник – трансджендър, който си е направил операция по смяна на пола, съобщава „Ройтерс“. Бюн Хе-со е изразила желание да остане в армията.

През 2019 г. щабният сержант си направил операция по смяна на пола в Тайланд. Той е разчитал впоследствие да служи в дамско армейско подразделение. От военното ведомство обаче били категорични, че сержантът няма как да продължи военната си служба и го освободили от армията.

Бюн искаше да остане анонимна след промяната на пола, но заряза това намерение, за да може публично да заяви желанието си да остане в армията:

„Аз съм войник на Република Корея – каза тя, като козирува, пред журналисти и камери на пресконференция по случая -… Искам да защитавам тази страна. Моля, дайте ми тази възможност.“

Южна Корея има наборна армия, която да я защитава от въоръжената с ядрено оръжие нейна северна съседка. Страната е все още много консервативна по отношение на сексуалната идентичност и проблемите на ЛГБТ – общността. Говорител от армията съобщи, че Бюн е преминала тестове във военна болница, която е класифицирала загубата на мъжките гениталии като умствено или физическо увреждане, което предизвика разследване от комисия. Случаят на сержанта „отговаря на една от причините да не може да продължи с военна служба“, завиха в съобщение от армията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук