Кандидатът на „Продължаваме промяната“ за нов гуверньор на Българската народна банка Андрей Гюров се оттегля от състезанието. Това заяви самият той в своя фейсбук профил.

„При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, продължава днес Гюров.

Изявлението му идва на  фона на напрежение в управляващото мнозинство. Другият кандидат е на „Има такъв народ“ – Любомир Каримански, който и в момента получава яростна подкрепа на лидерите на партията и на самия Станислав Трифонов.

„След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия“, написа днес Гюров.

Само преди два дни „Демократична България“ поиска оттеглянето и на двамата кандидати и нова процедура. ИТН отказаха. В момента кандидатурата на Каримански се подкрепя активно единствено от ИТН, ГЕРБ и ДПС. Бившият шеф на „Инвестбанк“ – една от двете банки, в която ЕЦБ намери проблеми при стрестеста преди 7 години, се бори и със съмнение за евентуалното му съучастие в измамама по време на управлението си. Тези опасения бяха изречени и от вицепремиера Асен Василев, а после стана ясно, че Каримански може да заведе дело за клевета.

Думите му са ясен призив за оттеглянето на кандидатурата и на Каримански.

Днес Корнелия Нинова заяви, че най-доброто решение е да се оттеглят и двете кандидатури и да се направи нов избор на един кандидат между всички коалиционни партньори.

Припомняме, че Народното събрание трябваше да вземе решението за новия гуверньор през изминалата седмица, но отложи за следващата. Сега, ако Каримански не се откаже, резултатът ще е ясен – състезание с един „кон“, подкрепен от ИТН, ГЕРБ и ДПС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук