Андрей Ковачев
На снимката: Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев коментира днешния форум за климата в Катовице, на който президентът Румен Радев ще представи позиция на България, която противоречи на приетия от ЕС план за намаляване на вредните емисии в атмосферата с 40% до 2030 г.

Ковачев съобщи, че европейските социалисти, включително представителите на БСП в ЕП, са гласували предложение за въвеждане дори на още по-тежки мерки – вредните емисии да се намалят с 50% до 2030 г. Това по думите на евродепутата още веднъж показва различие в позициите на българските и европейските социалисти.

„Официалната позиция на ЕС е, че в сравнение с 1990 г. те трябва да бъдат намалени с 40% до 2030 г. Нека тук да кажа нещо много важно. Само преди 1 месец имахме едно гласуване в ЕП по отношение на конференцията на ООН за изменение на климата в Катовице, Полша. Тогава Парламентът, въпреки, че Европейската народна партия беше против и ние гласувахме против това, парламентът с гласовете на европейските социалисти и на българските членове в Партията на европейските социалисти приеха, че това намаляване трябва да бъде не с 40%, а с 55% на вътрешните емисии на парниковите газове до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Тук отново имаме огромно разминаване между това, което се говори в България и как популизмът е в разгара си. Едва ли не социалистите искали да спасяват въглищата, но позицията на европейските социалисти, включително и на българските е различна.”

Андрей Ковачев коментира пакта на ООН за миграцията, който не е подписан от България и още няколко европейски държави. Според него с призива си тези държави да го приемат, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отново „поставя каруцата пред коня”. Според представителя на България в ЕП първо трябва ЕС да излезе с единна позиция относно миграцията и да разреши вътрешните си проблеми, които я касаят, а след това да има призиви за присъединяване към по-мащабни документи.

Ковачев бе категоричен, че обещанието, че през пролетта България ще влезе в Шенген по въздух, ще бъде изпълнено. Според евродепутата положителният доклад, който страната ни получи в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка тази година, макар и косвено, е оказал влияние за взимането на това решение.

България има изричната подкрепа на Германия за влизането в Шенген, водят се и активни преговори с Франция и Холандия, каза още Андрей Ковачев.

Цялото интервю с евродепутата Андрей Ковачев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!