Президентът Румен Радев ще участва в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице. Участието на българския държавен глава в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

Българският президент ще направи изказване пред участниците в срещата на високо равнище днес.

Припомняме, че миналата седмица в страната се проведоха протести на миньори и енергетици от комплекса „Марица-изток“ срещу изискванията на ЕС вредните емисии във въздуха да бъдат намалени с 40% до 2030 г. Според протестиращите, подкрепяни от българските синдикати, това ще доведе до намаляване на капацитета на въглищните централи и до загуба на електроенергия и работни места на служителите там.

Простестиращите проведоха срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с енергийния министър Теменужка Петкова и с президента Румен Радев по въпроса. Всички политици подкрепиха позицията на миньорите и заявиха, че те ще бъде представена и защитена пред европейските и световните лидери.

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година. В конференцията ще вземат участие държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 г.

В рамките на посещението си в Катовице българският държавен глава ще проведе работни срещи със свои колеги.

Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!