гражданска отговорност, МВР,

Комисията за финансов надзор (КФН), заедно с Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), организира обществено обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“.

В обсъждането са поканени да се включат всички заинтересовани – неправителствени организации, представители на бизнеса, застрахователи, граждани, медии и други.

Обществената дискусия ще се проведе на 3 декември от 9:00 до 17:30 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.

Припомняме, че първоначалният вариант на наредбата за въвеждане на системата „Бонус-малус” в автомобилното застраховане предизвика множество спорове за това дали е справедлива системата за оценяване на шофьорите и дали автомобилите трябва да „носят“ отговорност.

Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина „Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус класовете. Това обаче ще става няколко години след влизането в сила на системата.

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване на застраховката с 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв., а в най-лошия 1200 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук