Цецка Цачева, арестите
на снимката: министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева

Министърът на правосъдието свиква съвещение с ръководствата на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията” – София, на което ще се разглежда въпроса в какви условия арестантите пребивават под стража.

На съвещанието ще бъде поканена омбусмана Мая Манолова, която вече обяви своите препоръки относно условията в ареста на улица „М-р Г.Векилски” №2.

Съвещанието се свиква след оплакванията на обвиняемите за унизителни и нечовешки условия в ареста, потвърдени и от омудсмана Мая Манолова и от бивша съкилийничка на Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които заедно с Петко Дюлгеров, също бивш кмет на района, са обвинени за предполагаем подкуп.

Задържаните за постоянно в ареста Иванчева и Петрова са отправили искане да присъстват на свиканото от Цачева заседание. Двете държат да бъдат конвоирани и да присъстват на съвещанието като пряко заинтересована и сериозно засегната страна.

Искането им бе разпространено още в събота вечер чрез техния писмено упълномощен пълномощник Петър Кърджилов.

В рамките на днешния ден Кърджилов желае да получи отговор от Цецка Цачева дали Иванчева и Петрова ще бъдат конвоирани. Съвещанието, свикано от Цачева, ще се проведе във вторник.

В 10.30 часа тази сутрин Специализираният наказателен съд ще заседава по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Те са обвинени за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. eвpo. Дюлгеров е подсъдим като помагач.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!