килия

Снимки от килията, в която вече 7 месеца гният Десислава Иванчева и Биляна Петрова, бяха качени на сайта на омбусмана и разкриха унизителни битови условия.

След сигнал до омбудсмана Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ и нейната заместничка беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм /б.р. дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода/.

Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна, съобщава публикацията на сайта. Омбудсманът е изпратил препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Падаща мазилка, течове и липса на свеж въздух са част от констатациите на експертите на омбудсмана. Снимките са направени от тях и показват, че тоалетната, предвидена за ползване от тримата обитатели на килията, е отделена от общото помещение с ниска стена. Така човек не може да остане сам в нея.

Според доклада на експертите по тавана на стаята има видими петна от влага, следствие от течове от канализацията на горния етаж. Естествената светлина била недостатъчна и липсвал чист въздух.

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла – пише омбудсманът до правосъдния министър – Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на затвора – гр. София.“

На Иванчева и Петрова досега бе отказано пускане под домашен арест, като последния път в рамките на един ден то бе разрешено и преустановено поради обжалване на решението. Двете жени са третирани като опасни престъпници още от показното си арестуване в центъра на София, а процесът срещу тях се точи без съществен напредък до момента, въпреки че обвинението в началото демонстрираше увереност в доказателствата. От снимките става ясно, че освен униженията, обвиняемите трябва да изтърпят и ужасните битови условия.

Днес стана ясно, че комисия от ВКС ще извърши проверка на Апелативния специализиран съд по повод публикации в медиите, свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщиха от ВКС. В срок до 10.12.2018 г. комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

Това става въпреки че прокуратурата възрази, защото видя в проверката опит за вмешателство, и настояваше да не бъде предоставяно делото на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук