На снимката: Андрей Живков

10,28 млн. лв. са платени от НЕК за оборудването на площадката на АЕЦ „Белене“ от юни 2018 г. досега, съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков в парламента в отговор на питане от депутата Мартин Димитров от „Демократична България“.

От тях 4,8 млн. лв. са амортизации. От юни 2019 г. досега са платени 3,126 млн. лв. за охрана, разходите за застраховки са 282 хил. лв. и другите услуги са за 52 хил. лв. За персонал разходите са 1,59 млн лв., от които 1,21 млн. са заплати, останалото са осигуровки.

НЕК са платили за съхранение и преконсервиране на оборудването за първия и втория блок на „Атомекспорт“ 800 000 лв. по договор от 8 ноември 2018 г

Борислав Сандов: Кой и на какво основание е поръчал оборудване

Освен интересният въпрос колко трябва да плащаме и за какво, сериозно тежи и въпросът кой и на какво основание е поръчвал оборудване за АЕЦ Белене, при положение, че този проект бе прекратен в началото на 2013-та година. Така реагира депутатът от „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“ Борислав Сандов във „Фейсбук“.

По думите му предстои скоро да се разбере за поредната сериозна схема покрай цялата сага „АЕЦ Белене“. Сандов припомня, че около 3 милиарда лева вече затънаха в този корупционен гьол – пари на българските данъкоплатци.

Пътната карта с „Газпром“ не може да бъде открита

Андрей Живков допълни, че не може да открие подписаната между България и руската газова компания „Газпром“ пътна карта за развитие на газопреносната мрежа.

„Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта, което показва, че тя съществува. Пуснах писма до БЕХ, до „Булгартрансгаз“, дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма“, обясни Живков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската „Газпром“ беше подписана на 3 юни 2017 г. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода „Турски поток“. Той уточни, че има вариант да се поиска копие от „Газпром“, но това не би било добре за репутацията на България.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук