Васил Божков
на снимката: Васил Божков

Като пряко засегнат от “Магнитски”, държа да се явя пред тази комисия. Това съобщи пребиваващият в Дубай бизнесмен и лидер на партия „Българско лято“, срещу когото има повдигнати 11 обвинения.

Повод за изказването му е днешното решение на парламента да се създаде комисия „Магнитски“. Целта й е да установи „действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да следят, да установят и прилагат правните способи за санкциониране на действия, които съставляват значителна корупция и злоупотреба с държавни институции с цел извличане на лична печалба“. Посочени са и имената на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков.

Припомняме, че те получиха санкции от 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на човешки права“.

„Като пряко засегнат от „Магнитски”, държа да се явя пред тази комисия. Стига да намерят смелост да ме изслушат. Ако не намерят – ясно е на кого служат”, заявява бизнесменът.

Според него днес парламентът е „сътворил опасен прецедент”. Мнението му е, че тази комисия е създадена, за да провери дали се изпълняват законите на чужда държава в България без да се интересува, че са нарушени конституционните права на хиляди български граждани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук