Народно събрание, парламент, депутати, дебат

Поредна временна анкетна комисия създаде Народното събрание. Единодушно със 174 гласа „за“ без „против“ и „въздържал се“ новият орган ще проучва работата на държавните органи по отношение на българските граждани, санкционирани по американския закон „Магнитски“.

За председател беше избрана Надежда Йорданова – депутат от „Демократична България“, от която дойде инициативата. Комисията ще работи в продължение на три месеца.

Мандатът й е формулиран по следния начин: да установи „действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да следят, да установят и прилагат правните способи за санкциониране на действия, които съставляват значителна корупция и злоупотреба с държавни институции с цел извличане на лична печалба от Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни дружества с оглед наложените санкции от 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на човешки права“.

В работата й влиза още да проучи как са вършили работата си държавните орани, отговарящи за прилагането на мерките срещу прането на пари, конкретно по отношение на санкционираните лица.

Временната комисия ще изслушва представители на компетентните органи на държавна власт и местно самоуправление, събира информация и документи за установяване на фактите и обстоятелствата. Тя се създава на партиен принцип — по двама народни представители от всяка парламентарна група.

Съставът на комиията е както следва: ИТН – Иво Атанасов и Андрей Михайлов, ГЕРБ-СДС – Даниел Митов и Тома Биков, БСП – Филип Попов и Димитър Дачев, ДБ – Надежда Йорданова и Атанас Славов, ДПС – Хамид Хамид и Цветан Енчев и от ИБГНИ – Мария Капон и Татяна Дончева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!