изборната кампания
на снимката: политологът доц. Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов е роден на 30 януари 1964 г. в София. Завършва Социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София през 1989 г. Той е доктор по социология с дисертация на тема „Етническа идентичност и етнически конфликти“. Гълъбов е експерт на Асоциация „Прозрачност без граници“ (1998-). Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) – Париж, Франция (2003). Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003).

Липсва ли духът на парламентаризма в хода на преговорите за правителството на ИТН? Напомня ли Ви авторитарният стил на Слави на авторитарния стил на Борисов?

Сравнението с начина на управление на ГЕРБ не е докрай правилно, тъй като при взимането на решения от страна на ГЕРБ се знаеше че ГЕРБ взима решенията. В момента това не е така. През тази седмица кандидатът за министър-председател трябваше да е активната водеща фигура на консултациите. Той получи проучвателен мандат за съставяне на кабинет и той трябваше да организира и провежда всички консултации. В крайна сметка не е ясно, каква ще бъде позицията в останалите политически формации. Това е поради липсата на инициатива от страна на ИТН. Това което прави в момента Народното събрание е важно, защото приема правилника за организацията и дейността си. Виждаме, че едновременно с това текат някакви разговори, които са много в страни от медийното и обществено влияние. За мое голямо съжаление в края на този период на проучвателния мандат не виждам структуриран опит за водене на тези разговори, така че те да имат своя публичен образ. 

Може ли да твърдим, че от партия на протестите ИТН преминава към партия на статуквото?

Аз никога не съм определял тази политическа формация, като партия на протеста. Тя има друг политически хоризонт и друга политическа цел. Има за цел да промени начина на политическото представителство така, че част от тези партии, от които зависи сегашното мнозинство, просто да изчезнат. Въпреки че побързаха да ги  пакетират заедно, ИТН е различен политически субект. Второто важно нещо е, че ИТН се възползва от правото си да предложи кабинет, който е еднопартиен, но се отказва от отговорността си да сформира мнозинство. В сегашния парламент, макар и парадоксално, има ясно изразена опозиция, която започна да работи и това се вижда добре, но нямаме управляващо мнозинство.

Виждате ли дългата ръка на ДПС? Смятате ли че ДПС ще подкрепи ИТН?

Това също е част от интригата на сегашната ситуация, тъй като изненадващо за мнозина най-острото противопоставяне е между ДПС и Демократична България. Видяхме го с внасянето на предложението за временна комисия относно Буджака. ГЕРБ оттегли своето предложение, най-вероятно за да не изостря отношенията между ДПС и Демократична България, но ИТН подкрепи комисията. В крайна сметка имаме задълбочаващо се напрежение между ДПС и Демократична България, което може да доведе до това Движението отново да има ключова роля при формирането на мнозинството. 

Според изказване на Корнелия Нинова, ако БСП получи мандат ще предложи служебния кабинет за редовен. Според вас ИТН ще подкрепят ли едно такова предложение, ако се стигне дотам?

Според мен не! Това е идея на Мая Манолова. Тя е проблематична, до колкото по същество поставя Народното събрание в ролята на институция, която да препотвърди избора на Румен Радев. Освен мая Манолова, не мисля че другите политически формации биха подкрепили подобно решение. Освен всичко останало това трябва да е решение на НС, а не утвърждаване на вече решен кабинет от Румен Радев?

Каква е Вашата прогноза, има ли шанс да мине кабинетът и как ще стане това без подписани споразумения?

ИТН заявиха категорично, че повече няма да правят персонални промени в предложения кабинет и няма да подписват никакви споразумения. Това може да се окаже условие, което да е непреодолимо, тъй като Националния съвет на БСП даде мандат за водене на преговори и сключване на споразумение. Това може да се окаже критичната точка, заради която БСП няма да подкрепи кабинета. Друг въпрос е дали отделни депутати няма да се опитат да направят някакъв жест в тази насока. Но поне за сега на равнище разговори между политическите партии, не виждам как ще бъде формирано мнозинство. Още повече мнозинство, което ще е устойчиво.

Има ли шанс Бойко Борисов да си промени позицията относно подкрепата за този кабинет?

Не, смятам че те вече оттеглиха този вариант. ГЕРБ заявиха категорично, че няма подкрепят кабинет и ще бъдат в зала. Няма да се възползват от тактиката да не се регистрират. 

Лош вариант ли са нови избори, въпреки че това включва демокрацията?

Това е най-тежкия сценарий, защото това означава още 3 месеца България да няма легитимно избрано управление, и това може да доведе до икономическа и социална криза. В момента виждаме Румен Радев панически да бяга от кризата, която предизвика, защото е ясно, че негативните последици през есента може да костват новия му мандат. При избори 2 в 1 ще имаме ниска избирателна активност, което ще постави под съмнение възможността Радев да бъде преизбран.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!