Васил Божков и Делян Пеевски
На снимката: Васил Божков и Делян Пеевски

След като снощи от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ обявиха, че налагат санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс публично оповести имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, във връзка с участието им в сериозна корупция. Последваха и коментари по темата.

В официалното си качество на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.

Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова. Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

Херо Мустафа: Фокусът ни е върху корупцията

Фокусът ни е върху корупцията. Това каза американската посланичка Херо Мустафа, която се срещна с български журналисти след оповестяването на решението на САЩ. На срещата присъства и първият заместник-помощник секретар в Министерството на финансите във Вашингтон Пол Ахърн. Той обясни, че в случая не става дума за политическо действие на САЩ, въпреки че до парламентарните избори остава месец и половина.

„Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата“, каза Ахърн.

Преди информацията да бъде направена публично достояние, Херо Мустафа е провела срещи с множество хора в София – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор.

„Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред“, каза американският посланик.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

„Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем“, обясни американецът. Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация – отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции.

В отговор на въпроса какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни:

„Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона.“

Кирил Петков: САЩ са събрали достатъчно факти, за да отсекат така трайно за Пеевски и Божков

Темата коментира и служебният министър на икономиката Кирил Петков:

„САЩ, преди да вземат такова крайно решение, винаги правят много детайлен анализ и съм сигурен, че са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да „отсечат“ за тези две личности“. Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме винаги някой от вън да ни го казва. „Нашите институции трябва да работят винаги по начин, който да защитава публичния интерес“.

Пеевски: Включването ми в санкционния списък от САЩ е абсолютно недопустимо

Междувременно бившият депутат Делян Пеевски изпрати официална позиция до медиите.

„Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт“, се казва в позицията на Пеевски.

„Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада.“, допълва Пеевски.

„Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт“, се казва в заключение от бившия депутат.

Движението за права и свободи (ДПС) очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ да наложат санкции срещу Делян Пеевски. До тогава от партията остават солидарни с позицията, която бившият депутат разпространи.

И Божков с първи коментар

В първия си коментар след налагането на санкции от страна на САЩ намиращият се в Дубай Васил Божков, написа във Фейсбук:

„Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов“.

В  профила си в социалната мрежа разследваният за 19 престъпления бизнесмен не споменава нищо за наложените санкции срещу него и организациите свързани с него, включително и партията му „Българско лято“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук