акаунта на Тръмп

По време на управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Министерството на правосъдието тайно е получавало достъп до данните от телефонните разговори и имейлите на четирима журналисти от „The New York Times“, се съобщава на уебсайта на изданието.

Според „The New York Times“, журналистите са получили уведомление от Министерството на правосъдието, че информацията им е била предадена на бившата администрация на Вашингтон. Според министерството става въпрос за данните от телефонни разговори и имейли на служители на вестника за периода от 14 януари до 30 април 2017 г. Администрацията на Тръмп е поискала тази информация миналата година.

Главният редактор на вестника Дин Бейк отбелязва, че „изземването на тези телефонни разговори на журналисти коренно подкопава принципа на свобода на печата“. „Това заплашва, че източниците, които ни предоставят необходимата информация за работата на правителството, те ще изберат да мълчат“, подчерта той.

Според вестника журналистите, чиито данни са изискани от Министерството на правосъдието, са авторите на статията за бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Статията от 22 април 2017 г. се позовава на „политически мотивирани“ разследвания от ФБР под ръководството на Коми.

В началото на май стана известно, че Министерството на правосъдието на САЩ при Тръмп получава данни за телефонни обаждания от 15 април до 31 юли 2017 г. от трима журналисти от „The Washington Post“, които пишат статии за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. . В края на май стана известно, че подобни действия са извършени от администрацията на Тръмп и срещу журналиста на телевизионната компания СNN.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!