Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски, както Илко Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

Блокират се активите и правото на собственост на тримата уличени в корупция българи на територията на САЩ. Забранява се на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи там да извършват парични преводи към тримата, както и да им изпращат стоки и извършват услуги.

Позицията на САЩ е, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети  на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права.

Посочва се, че днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция.

Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби.

„Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

Акцентира се, че корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават.

Васил Божков – санкциониран заради подкупи на висши държавници

За Божков се посочва, че неколкократно е подкупвал държавни служители. Те включват един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“, се казва в съобщението.

Миналата година Божков сам призна, че е плащал рекет на бившия министър-председател Бойко Борисов и финансовия министър в кабинета Владислав Горанов, но неговите твърдения така и не стигнаха до реално разследване от страна на прокуратурата.

Според правителството на САЩ по-рано тази година Божков е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. В съобщението се припомня, че в своето разследване българската прокуратура установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв. на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества.

Акцентира се, че влиянието на Божков в България продължава през участието му в парламентарните избори чрез партия „Българско лято“.

Пеевски е използвал Илко Желязков за осъществяване на схема за подкупи

В съобщението за Делян Пеевски се посочва, че е олигарх, който преди това е бил български депутат и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи.

Уточнява се, че през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Посочва се, че Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Според документа е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице Илко Димитров Желязков и го е използвал за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Според американското правителство от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.

Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност  при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи  действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Цялото съобщение четете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук