На снимката: Проф. Велислав Минеков

Гарантирани са заплатите в сектора за времето на пандемията. Това коментира Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на среща с директорите на театри в страната, която се проведе в Министерството на културата. 

Целта на срещата бе да се набележат мерки за подобряване на състоянието на сектора, особено финансовото, които да се предложат още на следващия парламент.

Изразено бе мнение от някои от директорите за ангажиране на общините по-пълноценно в процеса на финансиране, като към министъра бе отправена молба за по-бързо придвижване на договори за съвместно финансиране с общините, които се очаквали от м. февруари. Отново бе потвърдено, че Министерството не планира закриването на културни институти, както и че са гарантирани заплатите и осигуровките в сектора за времето на пандемията от Ковид-19.

„Нещата изглеждат много драматично. Пандемията нанесе тежки поражения. Но тя ще свърши и трябва да мислим как ще продължим нататък“, подчерта министър Минеков. Той призова работната група да изготви в кратък срок предложения с ясна визия за бъдещото възстановяване, които да могат да бъдат поставени като задължителни за изпълнение от следващия министър на културата, който и да е той.

Министър Минеков предложи на театралните директори срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по възможност – всяка седмица, да се направят серия от предложения за подобряване на сектора, с които да се „изнудват“ следващите политици“.

От страна на театралните директори постъпиха предложения за създаване на работна група, която да очертае проблемите, перспективите и възможностите пред сектора. Те изискаха политическа воля за устойчива във времето промяна, каквато по думите им досега не е имало.

Зам.-министър Весела Кондакова, която също се включи в срещата, наред с ресорния зам.-министър проф. д-р Борислава Танева, разясни пред директорите на държавните театри подробности по Плана за възстановяване и негови инструменти за финансиране, които биха могли да се използват от културните институти по места в общините.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук