На снимката: Бойко Рашков и Иван Гешев

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков все още не е потвърдил, че ще отиде на среща при главния прокурор. Покана за това беше отправена днес с официално писмо. 

Призивът за „работна среща“, която идва „с оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт“, дойде изненандащо след покачването на напрежението между прокуратурата и МВР от последните дни.

Стигна се дори до официална позиция на правителството, в която се твърди, че има намеса в работата му от страна на прокуратурата.

Събитията започнаха от вчера, когато служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в интервю за сайта bird.bg, че прокуратурата е извикала на разпит новите шефове на ДАНС и ГДБОП.

По думите му днес или утре те ще трябва да се явят в държавното обвинения.

„Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призоват на разпити, изискана е информация за новия шеф на ДАНС. Прави се опит да се осуети проверката за злоупотреби със СРС“, каза той.

Той обясни, че става дума за обиски в кабинетите на служителите, които участват в проверката за злоупотреба със СРС.

Новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от „Вътрешна сигурност“. Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба.

„Прокуратурата се старае да разстрои работата на службите. Това е една изкуствено създадена припряност, която цели напрежение. Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР, без да е ясно по какви причини“, добави той.

В рамките на днешния ден имаше и протест пред Съдебната палата, който поиска оставката на Иван Гешев. Продължението му е планирано за по-късно днес.

Именно в този контекст главният прокурор изразява увереност, че „само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността“. Припомня се, че това е втората отправена покана към министъра. Предишната е била в периода 25-28 май 2021 г. в гр. София е проведена международна конференция „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“. Тогава Рашков е отклонил поканата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!