Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в интервю за сайта bird.bg, че прокуратурата е извикала на разпит новите шефове на ДАНС и ГДБОП. По думите му днес или утре те ще трябва да се явят в държавното обвинения.

„Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призоват на разпити, изискана е информация за новия шеф на ДАНС. Прави се опит да се осуети проверката за злоупотреби със СРС.“ Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той обясни, че става дума за обиски в кабинетите на служителите, които участват в проверката за злоупотреба със СРС.

„Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС, като възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. В един от тези списъци най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев“, казва още Рашков.

Новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от „Вътрешна сигурност“. Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. „По какви въпроси ги викат – не знам“, казва Рашков.

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция”, казва още Рашков.

На въпрос дали има война между МВР и прокуратурата Рашков отговаря, че на този етап не може да твърди, че има война. Според него прокуратурата „се старае да разстрои работата на службите“.

„Това е една изкуствено създадена припряност, която цели напрежение. Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР, без да е ясно по какви причини. По този начин тя не се интересува, че разстройва работата. Като че ли се стараят да стресират тези новоназначени ръководители. Струва ми се, че прокуратурата не желае да извършим такава проверка. Изглежда целта е тя да се осуети, като се забави този процес. Това вероятно е в нечий интерес“, добавя Рашков.

„Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството“, продължи Рашков. И даде за пример Министерството на финансите. „Там под обстрел е директорът на НАП Спецов“, обясни министърът. И свърза това с обявените данни за милиардите несъбрани ДДС-та. Думите на Рашков съвпадат с реплика на финансовия министър Асен Василев. На въпрос на “Свободна Европа” дали в “Лукойл” има открити нарушения министърът отговори, че това е обект на данъчната тайна, „за която ако Ви отговоря в момента, господин Гешев ще бъде в моя офис утре“.

„Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва“, коментира твърденията на Бойко Рашков говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

„Прокуратурата стриктно спазва закона и очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи, защото това е в интерес на всички българи. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки“, твърди още тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!