Министерски съвет взе решение за освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на брифинг след правителственото заседание.

Шефът на ДАНС накърни престига на службата, предлагаме президентът да го освободи. Той предприемаше политически действия в Служба, която е деполитизирана, каза служебният премиер Стефан Янев

Янев съобщи, че ще предложат Пламен Тончев, който е началник на дирекция в ДАНС, да оглави службата По думите му критерии за оставане на работата на останалите ръководители на службите е тяхната почтенност.

С нашите действия може да си направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Опитваме се да освободим държавата и нейните институции, за да работят в интерес на хората и обществения интерес, допълни Янев.

Служебният премиерът съобщи още, че Министерски съвет днес е взел решение за назначаване на четирима титуляри областни управители – на София, Добрич, Варна и Силистра, с което ангажиментът подготовката на изборния процес и участието на областните управи е приключила

Припомняме, че преди седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков алармира в ефира на Би Ти Ви, че ръководителите на службите са излезли в неплатен отпуск до месец септември. Той беше възмутен, че това е билопосволено по едно и също време и заяви, че ще настоява за прекратяване на отпуската им.

Ден след това премиерът ги извика на спешна среща. Те се отзоваха, но точно по време на правителственото заседание, което осуети срещата.  Малко по-късно Георгиев и началникът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов депозираха в министерския съвет заявление за прекратяване на отпуските.

Преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди информация, изнесена в медиите, че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС. Рашков заяви още, че получил информация, според която в ДАНС се унищожават материали. В момента тече проверка по казуса.

На 25 май от Специализирания наказателен съд обявиха, че не са издавали разрешение за подслушване на служебния премиер Стефан Янев и други лица, споменати в медиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук