Премиерът Стефан Янев вика шефовете на служби, които са в неплатен отпуск до есента. Очаква се това да се случи днес или утре, съобщи пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков

Рашков обясни, че всички шефове на служби вече са били канени на среща в Министерския съвет, като единствено директорът на Държавна агенция „Технически операции“ се е отзовал. Той изтъкна, че ще настоява за прекратяване на отпуската на ръководителите на службите, а решението ще бъде на премиера.

От направена справка става ясно, че шефовете на ДАНС и разузнаването са поискали да не са на работа за еднакъв период от време – от 7 май до 6 септември.  Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември 2021 г. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември 2021 г. Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение от 5 май до 21 май 2021 г.

„Това е позорно явление, поредно, в нашето съвремие – ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност на всички български граждани, на държавата. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск“, заяви Рашков

Освен това министърът остро разкритикува ДАНС и разкри, че с решаващото участие на предишното правителство редица служители на контраразузнаването са „настанени на работа и в други структури на държавата“.

„ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти.“, заяви служебният министър.

Вчера сРашков каза, че ще се наложат още смени на ръководни кадри в МВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук