ДАНС

По сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала преписка срещу членове на руската частна военна организация „Вагнер“.

Това става ясно от годишния доклад за дейността на контраразузнаването за изминалата година. От всички специални служби само ДАНС не беше изготвила и внесла доклада си в законово установения срок.

От доклада на службата става ясно, че сигналът срещу „вагнеровците“ е по данни на агенцията за извършени от тях престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна.

В доклада не се посочват повече подробности по този случай, но тъй като контраразузнаването няма правомощия да действия извън страната, вероятно става въпрос за членове на „Вагнер“, които са засечени в страната.

От текстовете не става ясно и дали прокурорската преписка е прераснала в разследване и докъде е стигнало то.

Изгоненият от ДАНС Васиан: Български свещеници нямат право да служат в Руската църква в София

В доклада си ДАНС си приписва заслугата по изгонването на предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан за чиято дейност съобщи съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. След като той изнесе публични данни родното ФБР се задейства и откри процедура по изгонването на руснака, заедно с още двама служители на руската църква у нас.

ДАНС са записали, че са „пресекли“ дейността на 1 руски и 2 беларуски граждани, служители на подворието на Руската православна църква в България,

стремящи се да оказват въздействие върху обществено-политическите процеси у нас   в полза на руските геополитически интереси. Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ са им наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за период от 5 години“, се посочва в доклада.

Любопитен детайл е, че ДАНС е изгонила други двама руски граждани, които са участвали в организирана престъпна група за финансови престъпления у нас. Не е ясно защо службата не ги е предала на прокуратурата, като просто им е забранила да влизат у нас за срок от 5 години.

Други двама руснаци, за които е установено, че са служители на „разузнавателни структури“ са вписани в масива с нежелани чужденци за срок от 10 години.

Контраразузнаването отчита засилване на интереса на „чужди служби“ у нас, но без да конкретизира от кои държави.

Техен основен приоритет е да влияят върху процесите за взимане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация „на централно и местно ниво“.

Приоритетно интересът на чуждите специални служби е свързан с външната политика

на страната „в контекста на съюзническите ангажименти по линия на НАТО и Европейския съюз“.

Спецслужбите ни станаха изцяло безконтролни. Кой има интерес от това?

Разведчици са проявявали интерес и по отношение на отбранителните способности на страната ни, както и процесите във вътрешнополитическата, социална и икономическа сфери. Имало е и интерес към „аспекти от образованието“, науката и културата, пише още в доклада.

От ДАНС са подготвени тази година подобни вмешателства да станат по-интензивни:

В контекста на нарастващата глобална нестабилност вследствие на разширяването на конфликта в Близкия изток и продължаващата руска агресия в Украйна, с висока степен на вероятност през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки, четем още в доклада.

ДАНС отбелязва, че Москва проявява постоянен стремеж за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта прилага хибриден подход, в т.ч. чрез инструментализиране на приятелски настроени трети страни (т.нар. проксита), информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена несигурност и др.

Контраразузнаването констатира, че Русия се опитва да заобиколи наложените ѝ международни санкции, чрез изграждане на

мрежи за износ на руски суровини и за доставка на стоки, необходими за поддържане на способности за водене на война.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук