Николай Денков
Николай Денков Снимка: архив

Ако ГЕРБ и ДПС получат отново властта, ще ни върнат към познатата стабилност на “постната пица с бухалките”.

Това заяви от парламентарната трибуна експремиерът и депутат от ПП-ДБ Николай Денков.

Той говори по време на заседанието на парламента, на което се дискутира увеличението на пенсиите с 11 процента. Заседанието беше поискано от депутатите на ПП-ДБ, за да бъде изяснено защо първоначално НОИ е поискал по-ниско увеличените на пенсиите, вместо заложените в Закона за държавния бюджет.

„Финансовият министър наплаши хората с невярната информация, че хазната е останала само с 6,6 млрд. лв. Десет дни по-късно, след като влязоха редовните постъпления, в хазната се оказаха 10,9 млрд. лв.“, припомни Денков.

Проверка на факти: Пълна или празна е хазната?

Той припомни и казуса със строителството на частната детска болница, с което се обезсмисли построяването на държавна.

„Проектът, който се опитаха да прокарат, беше спрян още по времето на Кирил Петков през 2021 г., точно с аргумента, че не е от полза за хората. Дали пък обяснението за това действие на служебното правителство не е в разкритото от министър Хинков изявление на виден здравен кадър на ГЕРБ, че: „Държавна детска болница няма да има“? Само бурната обществена реакция блокира този опит да се превърне здравето на нашите деца в поредния бизнес проект за огромни печалби на определени бизнесмени в здравеопазването“, коментира той.

Дали затова ГЕРБ и ДПС не подкрепиха предложения от нас Мораториум за откриване на нови болници до актуализацията на националната здравна карта? Защото именно тази карта показва къде има нужда от здравни грижи за хората, а не къде са най-големите печалби от Здравната каса, допълни той.

По отношение на средствата за увеличение на пенсиите той припомни, че едва след реакцията на ПП-ДБ за това, че се планира по-малко увеличение на пенсиите от планираното, е имало отговор от правителството.

„При нашето редовно правителство можехме да осигурим средства за безплатното обучение на 127 000 студенти и докторанти по държавна поръчка в университетите. Сега тези средства се оказа, че ги няма. Къде изчезнаха?“, попита Денков.

Всъщност, виждаме една позната от близкото минало картина, която показва какво ни чака всички нас, ако ГЕРБ и ДПС отново получат властта и ни върнат към познатата стабилност на “постната пица с бухалките”, каза още Денков.

Всички тези действия на служебното правителство, които изглеждат хаотични на пръв поглед, са добре позната тактика от управлението на ГЕРБ и ДПС, смята Денков.

Той изрази мнение, че ГЕРБ и ДПС искат да си подсигурят служебна победа за изборите с намесата на службата и прокуратурата.

Асен Василев попита защо три дена, след като се е появила първоначалната информация за увеличение на пенсиите с по-малко от предвиденото в бюджета, правителството не е реагирало.

„Това е опит да се види ще мине ли номерът. И за детската болница не мина, и за токът не мина номерът, въпреки че се опитвате да шикалкавите. Опитите да ни върнете отново във времената на постната пица няма да мине, защото последните три години България показа, че може да има средства за социални разходи, че може да има бързорастящи заплати, може да има пенсии които са вдигнати. Може България да наваксва три пъти по бързо, отколкото е наваксвала преди това“, каза бившият финансов министър и допълни, че при управлението на ПП-ДБ дългът на страната е паднал с един процент.

„Последните три години неравенството започна да спада. Нивото, от което започнахме, не е даже латиноамериканско, беше африканско и това правителство се опитва да ни върне обратно към този модел, към Латинска Америка и Африка. Конституцията ни дава възможност да им кажем „Няма да ви мине номерът“, каза той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук