Специализиран наказателе съд

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за подслушване на служебния премиер Стефан Янев, нито на други политици, чиито имена са тиражирани в медиите. Това се казва в специално съобщение на съда, изпратено до медиите.

„По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд (СНС) е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.“, посочват от СНС.

Дейността на съда по прилагане на Закона за специалните разознавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност, отчитат от съдебната институция.

„Няколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“. И през настоящата година съдът ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства”, посочват още от специализирания съд.

Припомняме, че Атанас Атанасов от „Демократична България“ сигнализира, че 32 политически фигури, сред които и водачи на листи, са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Според тях атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!