Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията. Но това е само първата крачка. Няма кой отвън да разплете тази схема до край. Това заяви президентът Румен Радев, който наблюдава учението „Strike Back 21“ на учебен полигон „Корен“ край Хасково.

„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Няма кой отвън да разплете тази схема докрай. Редно ли е зад Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото. Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща „такса спокойствие“, коментира Радев.

Той заяви, че приветства решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа и усилията му за повече прозрачност и справедливост.

Държавният глава наблегна на факта, че посочените са част от хората, които корумпират, но е изцяло наша отговорност да се стигне докрай и да кажем кои са корумпираните.

Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, и медиите бяха задавали важните въпроси нямаше да стигнем дотук

Президентът коментира рокадите в МВР и службите, подчертавайки, че Бойко Рашков „изпълнява отговорно своята мисия“. Подчерта, че МВР е превзето от режима, който ни доведе да сме най-бедната страна в Европа.

Припомняме, че в последните седмици, заради скандални разкрития бяха отстранени шефовете от различни силово структури. Сред тях Гранична полиция, за което все още няма официални мотиви и ДАНС – поради съмнения за незаконни подслушвания. Имаше и рокади в агенция „Митници“ и „Вътрешна сигурност“. Днес беше сменен и директорът на Софийския затвор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!