Евролидерите решиха да затворят европейското въздушно пространство за авиокомпании и самолети от Беларус.  Препоръчва се на авиопревозвачите да избягват беларуското въздушно пространство. Някои авиокомпании вече повдигнаха въпроса за прелитането над територията на Беларус.

Латвийската авиокомпания „Air Baltic“ и унгарската „Wizz air“ решиха да не летят над Беларус след инцидента.

„Lufthansa“ обяви, че спира полетите на своите самолети във въздушното пространство на Беларус.

„Във връзка с развитието на настоящата ситуация в момента спираме полетите във въздушното пространство на Беларус“, се казва в изявление на авиокомпанията.

„Air France“ също обяви, че спира всички полети през въздушното пространство на Беларус в съответствие с препоръката на ЕС.

Авиокомпанията посочва в изявление, че е „взела под внимание“ заключенията от срещата на върха на ЕС в понеделник и е спряла полетите във въздушното пространство на Беларус „до последващо съобщение“, като добави, че самолетите, които вече са във въздуха, ще имат модифицирани полетни планове

„Singapore Airlines“ заяви днес, че пренасочва полети, за да избегне Беларус,

„В момента пренасочваме полетите си, които са насочени към Европа, за да избегнем белоруското въздушно пространство и ще продължим да следим отблизо ситуацията“, каза говорител на авиокомпанията.

В понеделник Великобритания прекрати лицензите на всички авиопревозвачи на Беларус. Британският регулатор преустанови лиценза на беларуската авиокомпания „Белавия” да извършва полети до Обединеното кралство.

„На самолетите на британските авиокомпании ще им бъде забранено да летят над територията на Беларус“, съобщи в Туитър министърът на транспорта Грант Шепс.

Ситуацията около полетите до и през Беларус ескалира на фона на аварийно кацане на самолет на „Ryanair“ в Минск. Самолетът по маршрута Атина – Вилнюс кацна на летището в Минск същия ден след съобщението за взривно устройство на борда. Информацията за взривно вещество не беше потвърдена. В белоруската столица беше изяснено, че на борда на този самолет е един от основателите на канала NEXTA Telegram Роман Протасевич. Той е признат за екстремист в републиката и е издирван от властите. Задържан е от служителите на реда на Беларус. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!